Wat is geocaching?

GeoBij geocaching gaat het erom dat er een cache of schat gevonden wordt die ergens ter wereld verstopt is/wordt. Geocaching is een spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS apparaat of een smartphone.  

Als eerste is het plaatsen/verstoppen van een cache noodzakelijk voor het spelen van het spel. Een cache kan in verschillende vormen voorkomen. Dit is geheel afhankelijk van de locatie. Op sommige plaatsen kan er een waterdichte kist geplaatst worden waar op andere plaatsen alleen een filmkokertje mogelijk is. In een cache moet altijd een logboek/logrol aanwezig zijn. Dit is het bewijs voor de plaatser van de cache dat je hem gevonden hebt. Daarnaast kunnen er in een cache ook goodies (ruilspulletjes) aanwezig zijn.

07-geocache-gevonden

Goodies bestaan vaak uit kleine kadootjes voor kinderen. Hierbij valt te denken aan: stiften, knutselspulletjes, gummetjes, zaklampje, pennen enz. Het is wel de bedoeling om te ruilen (ongeschreven regel is dat er iets geruild wordt met dezelfde of hogere waarde) als er uit een cache alleen maar goodies gepakt worden en niet geruild, zal de cache binnen korte tijd leeg zijn.

Daarnaast moet de cache natuurlijk bekend gemaakt worden. Degene die de cache plaatst, neemt nauwkeurig het coördinaat op waar de cache verstopt is. Deze coördinaten worden gepubliceerd op het internet (www.geocaching.com).

geocache_trinkets

Dit coördinaat hoeft niet de locatie van de cache te zijn maar kan het begin van een route naar de cache zijn. Ook is het mogelijk dat er eerst gepuzzeld moet worden. Na het oplossen van de puzzel heb je het coördinaat van de cache.

Een cache kan op velerlei locaties geplaatst worden. Dit heeft veel te maken met de voorkeur van de legger. Zo kan er een cache in de natuur gelegd worden maar ook in het stedelijke gebied. Maar vaak kom je op plaatsen waar je anders niet zou zijn gekomen (immers, het zijn de lokale bewoners die deze caches hebben geplaatst, en die kennen vaak de mooiste plekjes). Dat is een van de leukste kanten die het geocachen met zich meebrengt.

geocaching-8

Achteraf kun je de cache loggen op het internet, daarvoor kun je heel simpel een gratis account aanmaken op www.geocaching.com, op de plaats waar je ook de beschrijving hebt gevonden naar de cache.

Voor de cache-eigenaar is het leuk om, als er foto’s gemaakt zijn, deze er bij te plaatsen. De meeste cache eigenaren lezen met veel interesse de logjes en bekijken de foto’s.

Ibafa

Rondom Ibafa liggen momenteel al meer dan 100 geocaches! Daarom is onze accommodatie uniek gesitueerd voor zowel de geroutineerde geocachers als voor mensen die het wel eens willen proberen.

Je stapt vanuit je voordeur zo de natuur in om deze caches te gaan zoeken. Voor jong en oud is dit zeker een originele, speelse en sportieve methode om de schitterende natuur van de Groene Vallei te ontdekken!

Waar vind je de routes?

Geocachen is een liefhebberij: de routes worden uitgedacht, aangelegd en onderhouden door hobbyisten. Op www.geocaching.com kun je deze routes bekijken die op dit moment in de omgeving van Ibafa actueel zijn. Op de startpagina kun je zoeken op Ibafa en je krijgt gelijk een lijst van caches die in de buurt liggen.

Meer informatie (en voordeel voor geregistreerden op globalcaching.eu)

Meer weten? Op www.globalcaching.eu vind je meer uitleg over het geocachen. Ben je geregistreerd lid van globalcaching.eu? Dan krijg je bij onze accommodatie een gratis overheerlijke lunch aangeboden op locatie tijdens één van de routes. (controle op emailadres)

Untitled-1

Brochure geocaching.com